Lakossági fórum az Érdi Kós Károly Szakgimnázium fejlesztéséről

2019.07.03-án lakossági fórum volt, amire olyan 5 perc késéssel érkeztem. Szerencsére még csak az "előzenekar" ment, a szokásos roadshow szöveg még nem ért véget.

kos.jpg

A projektvezető, Berta Ferenc veszi át a szót.

Nagyjából 2021 májusára lesz kész, körülbelül két év, Fejér-B.Á.L. Zrt a kivitelező.

Majdnem az összes épület lebontásra kerül. A tanműhely, a régi étkezési terület, a sportpálya, a tornaterem.

Egy kb 500 férőhelyes konténer-iskola fogja szolgálni az oktatást az építkezés végéig.

Az iskolán áthalad a szennyvíz-csatorna, ezt ki kell váltani.

Ercsi útról új bekötés lesz.

Először egy új kosárlabdacsarnok és egy multifunkcionális tornacsarnok készül el.

Mellette három szintes oktatási szárny lesz: tantervek, igazgatóság, szakképzési centrum.

Utána egy átkötő épületrész épül meg, aulával, közlekedővel, és be lehet majd látni a tornacsarnokba.

Később egy mélygarázs és egy fedett parkoló is készül. Összesen 38 parkoló lesz a területen.

Utolsónak az ún. C szárny épül meg, ahol a tanműhelyek kapnak helyet, illetve az étterem és a konyha.

A le nem bontott A épületet teljesen felújítják, új vizesblokkokkal és elektromossággal.

Legutolsó fázisban megépül a végleges kerítés. A kültéri sportpálya mellett magasított, tömör kerítés lesz, amivel a zajvédelmet is megoldják mindkét irányba.

Útépítés, tereprendezés, és persze a konténeriskola is elbontásra kerül és oda kerül a kültéri sportpálya.

7700 négyzetméter alapterületűek lesznek összesen a kész épületek.

Dózsa Lajos, az igazgató veszi át a szót.

46 éve működik az iskola, jó viszonyban van a lakosokkal, remélik ez az építkezés alatt is töretlen lesz.

14 és 65 éves között várják a tanulni vágyókat. Az ide járók sokszor továbbtanulnak.

Az új környezet reméljük ösztönzően fognak hatni a diákokra is, bár a jelenlegi eszközök is biztosítják a sikeres tanulást.

Az építkezés nem egyszerű dolog, kompromisszumokkal fog járni. Eddig is jelezték a szomszédok, ha valami nehézség lépett fel, ezentúl is nyugodtan forduljanak az iskolához.

A megjelent lakosok feltehették kérdéseiket. Ezekre általában a projektvezető válaszolt, néhány esetben pedig Simó Károly alpolgármester.

Kérdés: Az alkoholos üvegeket ne dobják át a kerítésen, az építkezés óta ez már nem egyszer előfordult.

Válasz: Az építkezés ideje alatt rendszeres alkoholszondázás folyik az alvállalkozóknál is, nem tartom valószínűnek, hogy tőlük került oda.

Kérdés: A csatornánk erre megy, ez hogyan fog zajlani az építkezés alatt.

Válasz: Ez a csatorna Tárnok szennyvizét hozza, ami az iskola területén megy át. Ezt úgy kell kicserélni, hogy ne legyen gond, folyamatos legyen a működés.

Kérdés: Mi a fedett parkoló felől lakunk, ott van egy bejárat?

Válasz: Az iskola parkolóira három helyről lehet behajtani, amiből egy csak havária esetén lesz használva, mentők, vagy tűzoltók részére.

Kérdés: Itt egy rézsű van jelenleg, ezt megbontják?

Válasz: Igen, ezt megbontják, és léptünk már ez ügyben, hogy ezt újra kell tervezni. Lesznek helyette újak, lesznek zöldterületek.

Válasz: Minden építkezésnél azt próbáljuk, hogy minimum annyi zöldet tegyünk vissza, mint amennyit megszüntettünk, de szeretnénk mindenhol másfélszeres szorzót behozni.

Kérdés: A hátsó kerítésről lenne szó, ami az én területemen van, szépen véd, ezt most szét fogják szedni? Ez mikor lesz rendben?

Válasz: Beszéltünk már az úrral, készültem, egy merev acéloszlopokra zárt pálcás kerítés készül majd. A jelenlegit szétszedjük, lesz egy ideiglenes kerítés az építkezés alatt, majd az építkezés befejeztével kicseréljük a végsőre.

Kérdés: De miért most kell ezt szétszedni?

Válasz: A tornacsarnok-rész cölöp alapozást kap. Utána gépekkel már nem tudunk sehol bemenni, ezért van szükség a kerítés eltávolítására. A geodéziai kitűzés még nem történt meg, nincs kitűzve minden nyomvonal, sajnos nem tudom megmondani, kinek a telke hova nyúlik be. A bontás után tudunk pontosat mondani.

Kérdés: Akkor elvehetnek a telkekből? Miért kell a telekhatárokat megbolygatni?

Válasz: Ezeket korábban is földmérők tűzték ki, nem számítunk arra, hogy nagyon meg lesz bolygatva, hogy meglepetés ér valakit. Reméljük itt a kerítések valóban a jogi határokon vannak, sajnos máshol előfordult, hogy 40 éve mindenki tudta, hogy hol a határ, és a kimérésnél egy méter különbség volt. Házat biztosan nem fogunk bántani, de bízunk benne, hogy a jogi és a valóságos határ egybeesik, vagy legfeljebb kisebb eltérés lesz. Csak ott építenek majd természetesen, ami a közösség tulajdona.

Kérdés: A kutyáim szabadon vannak az udvaron, lesz valami értesítő, hogy mikor bontják a kerítést?

Válasz: A régit elbontjuk és lesz ideiglenes kerítés. A bontás most nyáron lesz, engem mindenki megtalál itt a konténerirodában, de bedobunk egy cetlit, mielőtt nekikezdünk.

Kérdés: A sétálóutcát folytatják-e, mert én olyan tervet láttam, hogy a házunkat lebontják.

Válasz: Ilyen terv nem volt, a magántulajdonhoz természetesen nem nyúlunk. Valóban volt egy korábbi terv a sétány folytatására, de vannak praktikus kérdések: helye van, de ha az iskola udvarán megy keresztül, az jó-e. A tanulók itt közlekednek, közben "idegenek" sétálnak a területen. Ezen még gondolkozni kell, de az biztos, hogy ház nem fog bekerülni.

Kérdés: Meg tudom mutatni a tervet.

Válasz: Nem lesz ilyen, kérem ezt mutassa meg, de nagyon drága lenne, ha egy sétány miatt házakat szeretnénk lebontani.

Kérdés: Április óta a ház állaga romlott a nehézgépek miatt. Felmerült ez a probléma, lesz kártérítés? Jönnek le a lécek, potyog a fal, megrepedt a födém, Természetesen dokumentáltam.

Válasz: Az építkezés teljes környezetében állapotfelmérés készült. A környező házak állapotáról fényképek, videók, dokumentumok készültek. Nem tudom, hogy ebbe a házba bejutottak-e, de kérem keressen meg, megnézzük.

Kérdés: Felmérés megvolt, de nem kaptuk meg a jegyzőkönyvet, a felvételeket, hiába kértük.

Válasz: Felírom a címet és eljuttatok magához.

Kérdés: Van egy belső utunk, le lesz majd csípve?

Válasz: Maradjunk abban, hogy utánanézek és értesítem, mi lesz. A bemérés ott már megtörtént, de még nem kaptuk meg az eredményeket, igaz, negatív visszajelzést sem, hogy bármi gond lenne.

Kérdés: Lesz egy új sportlétesítmény, ez hétvégén üzemelni fog-e.

Válasz: Tervek vannak az új sportcsarnok kiadására rendezvények számára, de egyébként hétvégén és nyári időszakban nem vetődött fel, hogy kiadjuk, kölcsönadjuk. Egyik oldalán lesz egy három méteres támfal, a másik oldalon a lelátó hátulja lesz, tehát védve lesznek a lakosok zaj tekintetében hétközben is.

Kérdés: Továbbra is folytatódik, hogy a gyerekek naponta nem tudom hány csoport vonul fel a focipályára?

Válasz: Nem lesz tornatervünk két évig, kényelmes lenne, ha fel tudnának menni a sportpályára, de azt is fel fogják újítani. Az Érd Arénába fogunk járni a kieső időben.

Kérdés: Hangosak, szemetelnek, dohányoznak, folyamatosan szedem a csikket.

Válasz: Utánanézek, felhívom erre a kollégák figyelmét.

Köszönöm, hogy eljöttek, a türelmüket kérjük, mert nehéz lesz. Reggeltől későig dolgoznak majd, előre is köszönöm a város érdekében tanúsított türelmüket.


Nettó idő: valamivel egy óra alatt. Érdeklődők száma: 20-30 között.

A szervezőknek hála megkaptam azt a pár slide-ot is, amit a projektvezető használt, innen letölthető.

Címkék: oktatás fórum lakosság

2019.07.04. 08:30 Érden Élni Érdemes

SZJA 1%-os felajánlás

Kérlek, ha teheted, akkor érdi csoportot támogass a személyi jövedelemadód 1%-ának felajánlásánál! Az Alapítványok/szervezetek menüpontban ehhez segítséget is nyújtunk, valamint várjuk további szervezetek jelentkezését is!

Facebook

Érden Élni Érde(m|k)es

Érden élni érdemes vagy érdekes... szinte minden napra jut valami pozitív vagy negatív élmény. Itt ezekről olvashattok.

Hozzászólásokat szívesen fogadunk emailben, ha pedig szeretnél te is blog bejegyzést írni, akkor kérlek küldd el nekünk a tervezett bejegyzésedet az erdelerd@gmail.com email címre! Köszönjük!

Címkék

1% (3) 2016 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2019 (1) adó (15) alapítvány (15) áram (2) autó (1) Bács István (1) baleset (6) beszámoló (1) birkózás (1) blog (6) bűnügy (1) csatorna (22) csomópont (3) egészség (8) egyesület (5) egyház (1) épület (3) Érdekfeszítő (6) ÉrdiPaletta (4) Érd Aréna (1) Érd Nagyállomás (1) ÉTH (2) EU (1) éves beszámoló (3) Facebook (5) facebook (1) Fenyves (1) festmény (1) fesztivál (8) Föltámadott a tenger (1) fórum (9) gyalog (1) heti események (1) híd (1) hulladék (4) Interspar (1) iskola (11) Járókelő (1) járulékos veszteség (1) játék (2) javítás (6) jótékony (3) kémény (1) kerékpár (7) kertváros (4) kézilabda (4) kiállítás (4) költségvetés (2) koncert (6) könyvtár (2) környezet (1) közbiztonság (10) közigazgatás (1) közlekedés (57) közmeghallgatás (1) közmű (1) közösség (28) közszolgáltatás (13) közvilágítás (3) kultúra (10) lakosság (29) LED (2) LMP (1) lőtér (2) M7 (1) március 15 (1) megemlékezés (1) megye (1) minaret (1) MKKP (1) Modern Városok (1) motor (1) mozgás (2) negatív (73) NUTS (1) Ófalu (1) oktatás (2) önkéntes (1) önkormányzat (63) orvos (1) Óváros (1) óvoda (2) pályázat (4) parkolás (1) párt (1) pénz (26) Petőfi (1) piac (5) podcast (72) polgármester (2) polgárőrség (4) politika (16) posta (2) pozitív (56) rádió (1) rendőrség (7) RVK (1) sport (9) statisztika (2) számtan (1) szelektív (1) szemét (13) Szent István (2) szja (4) szociális központ (1) szomszéd (2) szórakozás (6) tábor (1) turisztika (1) tv (1) újság (5) út (11) vállalkozás (2) vásár (4) vasút (7) vekop (2) víz (9) vízelvezetés (1) weblap (25) weboldal (5) záportározó (1) zene (5) Címkefelhő