Pest megye és Budapest különválik

Érd lesz a megyeközpont? Két megyei matricát kell vásárolni? Mi ennek az egész kavarásnak a lényege? Sok félreértés kering ebben a témában, kicsit próbálom tisztítani a képet.

hungary.gif

A kép a gyaloglo.hu-ról származik.

Magyarország megye-rendszere a közigazgatás területi alapja. Ezen belül vannak a járások, majd a különféle méretű és "rangú" települések. Hazánknak 19 megyéje van, plusz Budapest. Érd Pest megyéhez tartozik, aminek a megyeszékhelye Budapest, ami viszont közigazgatásilag külön egység. Kicsit felemás így a helyzet. Na, mindennek semmi köze az egyszerűen csak "Pest megye és Budapest különválása"ként emlegetett eseményhez.

A megye és a főváros ugyanis nem a magyar közigazgatásban, nem a megye-rendszerben, hanem a régió-rendszerben fognak elválni egymástól, ha minden sikerül.

A régió-rendszer a megye-rendszer felett helyezkedik el, és 7 területre osztja az országot. Vagyis van 7 régiónk, ebben 19 megyénk, ebben 170 egynéhány járás, amin belül 3100 pár település van. A pontos adatokat mindenki kikeresheti magának, én csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy ezentúl 7 régió helyett 8 lesz, attól még a megyék száma, elhelyezkedése, a benne levő települések, vagy éppen a megyeszékhelyek nem fognak változni.

De miért van szükség erre a régió-változtatásra? Röviden: az EU támogatások miatt.

Hosszabban azért, mert az egész régió-rendszer a NUTS 2 alapja, amit máshogyan tervezési statisztikai régióknak is szoktak hívni. Minden EU-s országot régiókra osztottak fel, mégpedig az adott ország ajánlása alapján. Magyarország úgy gondolta, hogy ezeket a régiókat vezeti be (egyébként logikusan), és ezeknek a területeknek a különféle statisztikái alapján jogosultak a hazánknak juttatott EU-s támogatások elosztására.

Amikor ezt felosztották Magyarországon, akkor még a Közép-Magyarország régió olyan helyzetben volt, hogy simán kaphatott különféle támogatásokat. Ezért Budapest is kapott rendesen, szépen fel is fejlődött. Viszont azóta megváltozott a helyzet: Budapest önmagában olyan fejlettségi szinten van (nem általánosan, hanem a NUTS2 statisztikailag figyelembe vett számai alapján), hogy ez a régió már nem kap annyi támogatást. Ehhez képest Pest megyére meg ugye ráférne még bőven némi pénzmag.

Ezért indult a kezdeményezés, hogy most már váljon le a főváros Pest megyéről a régió-beosztásban (ismét: nem a megye-beosztásban!), mert így Budapest mondjuk csak kicsivel kap majd kevesebbet a mostanihoz képest, de Pest megye erősen jól jár a váltással.

Ennek a kezdeményezésnek több lépcsőfoka van, aminek egy részét már sikeresen vettük.

Először is Magyarországon kell kezdeményezni, hogy ezt akarjuk. Ezzel nem volt gond, polgármesterünk már akkor pedzegette a dolgot, amikor még nem volt polgármester, hanem a Pest megyei közgyűlés elnöke volt, és természetesen a többi megyei település is a kezdeményezés mellé állt.

Tehát a megyei közgyűlés simán megszavazta, jöhetett a második: mindezt az országnak is akarnia kell, vagyis pontosabban fogalmazva a kormánynak is. Ezen is túl vagyunk, a kormány rendeletbe fogadta, hogy ezt ki kell dolgozni, és be kell nyújtani az EU-nak.

Jöhet a harmadik lépés, hogy az EU áldását adja rá. Ez nagyjából csak formai, nem hiszem, hogy belekötnének, bár amilyen kapcsolatban vagyunk most (illetve pontosabban amilyen kapcsolatban a kormány van az EU-val) lehet, hogy kicsit erősködni fognak. Egyébként nem példa nélküli a dolog, több országban is külön régiót jelent a főváros. Ennek 2018-ig van határideje, addig el kell intézni, hogy a 2020-ban kezdődő következő ciklusban (csak finoman: EU-s támogatási ciklusról beszélünk) már eszerint osszák a pénzt.

Ha mindez végigmegy, ahogy az előző mondatból is kiderült, hogy csak 2020-tól lesz foganatja. Addig tart a jelenleg is futó ciklus, abban ez már nem oszt, nem szoroz.

Ha esetleg ezen felül megváltozik Pest megye székhelye, vagy bármi más is változik a közigazgatási berendezkedésben, annak semmi köze a fenti váláshoz.

Címkék: megye közigazgatás EU NUTS

2016.01.30. 17:42 Érden Élni Érdemes

Facebook

Érden Élni Érde(m|k)es

Érden élni érdemes vagy érdekes... szinte minden napra jut valami pozitív vagy negatív élmény. Itt ezekről olvashattok.

Hozzászólásokat szívesen fogadunk emailben, ha pedig szeretnél te is blog bejegyzést írni, akkor kérlek küldd el nekünk a tervezett bejegyzésedet az erdelerd@gmail.com email címre! Köszönjük!

Címkék

1% (3) 2016 (1) 2017 (1) 2018 (1) adó (15) alapítvány (15) áram (2) autó (1) Bács István (1) baleset (6) beszámoló (1) birkózás (1) blog (5) bűnügy (1) csatorna (22) csomópont (3) egészség (8) egyesület (4) egyház (1) épület (3) Érdekfeszítő (5) ÉrdiPaletta (3) Érd Aréna (1) Érd Nagyállomás (1) ÉTH (2) EU (1) éves beszámoló (2) facebook (1) Facebook (4) Fenyves (1) festmény (1) fesztivál (8) Föltámadott a tenger (1) fórum (9) gyalog (1) heti események (1) híd (1) hulladék (4) Interspar (1) iskola (11) járulékos veszteség (1) játék (2) javítás (6) jótékony (3) kémény (1) kerékpár (7) kertváros (4) kézilabda (4) kiállítás (4) költségvetés (2) koncert (6) könyvtár (2) környezet (1) közbiztonság (10) közigazgatás (1) közlekedés (57) közmeghallgatás (1) közmű (1) közösség (28) közszolgáltatás (13) közvilágítás (3) kultúra (10) lakosság (29) LED (2) LMP (1) lőtér (2) M7 (1) március 15 (1) megemlékezés (1) megye (1) minaret (1) MKKP (1) Modern Városok (1) motor (1) mozgás (2) negatív (73) NUTS (1) Ófalu (1) oktatás (2) önkormányzat (63) orvos (1) Óváros (1) óvoda (2) pályázat (4) parkolás (1) párt (1) pénz (26) Petőfi (1) piac (5) podcast (72) polgármester (2) polgárőrség (4) politika (16) posta (2) pozitív (56) rádió (1) rendőrség (7) RVK (1) sport (9) statisztika (2) számtan (1) szelektív (1) szemét (13) Szent István (2) szja (4) szociális központ (1) szomszéd (2) szórakozás (6) tábor (1) turisztika (1) tv (1) újság (5) út (11) vállalkozás (2) vásár (4) vasút (7) vekop (2) víz (9) vízelvezetés (1) weblap (24) weboldal (3) záportározó (1) zene (5) Címkefelhő