Azonnal állítsák helyre a csatornázással érintett utcákat!

Eljutottunk ide is: közleményben szólítják fel a kivitelezőket, hogy állítsák helyre az utakat. Egyébként egy ehhez nagyon hasonló közleményt adott ki Tárnokon is a polgármester és Viziközmű Társulat elnöke.

KÖZLEMÉNY

A csatorna beruházás egy jó dolog. Ott, ahol a kivitelezéssel megbízott vállalkozók betartják a szerződésben előírt feltételeket - amelyek az utcák felbontására és a csatornafektetést követő helyreállításra vonatkoznak - az érintettek örömmel várják, hogy mikor lehet már rákötni az elkészült szakaszokra. Van ahol ez sajnos nincs így!

Ismereteink szerint a beruházó társulás a következőket írta elő a vállalkozóknak: "Minden utat azonnal kell jól-használhatóság (normál használat) szintjéig helyreállítani, de végleges burkolat-helyreállítást a mellékutcákban 4 hónapos konszolidációs idő letelte után lehet elvégezni. A főutaknál (közösségi közlekedéssel terhelt utaknál) azonnali teljes értékű helyreállítást kell elvégezni. A murvával szórt földutakat azonnali murvaszórással kell helyreállítani és 4 hónap konszolidáció után javítani. A területek helyreállítása során a vállalkozónak figyelembe kell venni, hogy a felszíni vizek levezetését nem változtathatja meg, ezért különös gonddal kell eljárni a felület rendezésekor, és az ingatlanok bejáratához történő csatlakozáskor. Az építés során tönkrement, vagy eltömődött, a csapadékvíz elvezetését szolgáló létesítményeket az eredeti állapotuknak megfelelő módon helyre kell állítani, illetve ki kell tisztítani. Az építés során a csapadékvizek elvezetése érdekében a meglévő vizesárkokat építés előtt ellenőrizni kell és szükség esetén karban kell tartani, vagy a kármegelőzés érdekében és költségére ki kell építeni. A közlekedésnek visszaadott ideiglenesen helyreállított utaknak is meg kell felelniük a minimális jogszabályi és közlekedésbiztonsági feltételeknek. A gyalogos közlekedést biztosító burkolatoknál biztosítani kell, hogy por- és sármentesek legyenek."

Nem kell sokat keresni Érden azokat az utcákat, ahol ezen előírásokat az ottani vállalkozók nem tartották be! Ezért naponta tucatnyi bejelentést tettünk a kivitelezőknél, illetve a beruházást irányító Független Mérnök Szervezetnél, akik egyúttal ellátják a műszaki ellenőri feladatokat is. Sajnos, sok érdi utcában a téli ünnepek alatt az ott lakók azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a hatalmas sártól sem ők maguk nem tudtak kimenni az utcára testi épségük kockáztatása nélkül, sem vendégeik nem tudták őket megközelíteni.

Ez tűrhetetlen és megengedhetetlen magatartás a kivitelezésre szerződött vállalkozók részéről!

Érden hat terület (részvízgyűjtő) van, ebből különösen az 5-ös és 6-os részvízgyűjtőkben érkeznek tömeges megkeresések az ott lakók részéről a nem megfelelő úthelyreállítás okán. Arra következtethetünk, hogy az itt dolgozó vállalkozók nagyobb arányban nem tartották be a szerződéses előírásokat. Természetesen ezeket a problémákat napi szinten jeleztük a kijelölt kapcsolattartóknak. Az utóbbi hónapokban számtalan, - fényképpel dokumentált - levelet írtunk ez ügyben. Mivel álláspontunk szerint  ezen bejelentéseket az 5-ös és 6-os részvízgyűjtőkben nem kezelték kellő komolysággal, tovább kell lépnünk!

Ismereteink szerint az elkészült szakaszok esetén a benyújtott számlák csak a csatornafektetés költségeit tartalmazták, a végleges úthelyreállítás költségeit nem. Ezért arra kértük a beruházó társulást, hogy fokozottan ellenőrizze és ne fizesse ki a vállalkozók által benyújtott további számlákat addig, ameddig nem teljesítik maradéktalanul a szerződéses kötelezettségeiket.

Arra kértük a közútkezelő önkormányzatot: vizsgálják meg, hogy van-e arra jogi lehetőség, hogy a vállalkozók költségére állíttassák helyre az utcákat abba az állapotba, ahogyan a kivitelezőknek azt a szerződés szerint helyre kellett volna állítani. Egyúttal magyarázatot kértünk a Független Mérnök Szervezettől, hogy miért nem tartatja be a vállalkozókkal a szerződés előírásait!

Ha rövidesen nem történik érdemi lépés, készek vagyunk lakossági aláírásgyűjtést és keményebb lépéseket kezdeményezni, továbbá az országos médiához is fordulni a szerződés betartása érdekében!

Érd, 2013. január 4.

Simó Károly
Elnökhelyettes
Érdi Csatornamű Társulat

Címkék: csatorna

2013.01.10. 14:56 Érden Élni Érdemes

Facebook

Érden Élni Érde(m|k)es

Érden élni érdemes vagy érdekes... szinte minden napra jut valami pozitív vagy negatív élmény. Itt ezekről olvashattok.

Hozzászólásokat szívesen fogadunk emailben, ha pedig szeretnél te is blog bejegyzést írni, akkor kérlek küldd el nekünk a tervezett bejegyzésedet az erdelerd@gmail.com email címre! Köszönjük!

Címkék

1% (2) 2016 (1) 2017 (1) 2018 (1) adó (14) alapítvány (14) áram (2) autó (1) Bács István (1) baleset (6) beszámoló (1) birkózás (1) blog (4) bűnügy (1) csatorna (22) csomópont (3) egészség (8) egyesület (3) egyház (1) épület (3) Érdekfeszítő (4) ÉrdiPaletta (3) Érd Aréna (1) Érd Nagyállomás (1) ÉTH (2) EU (1) éves beszámoló (2) facebook (1) Facebook (4) Fenyves (1) festmény (1) fesztivál (8) Föltámadott a tenger (1) fórum (9) gyalog (1) heti események (1) híd (1) hulladék (4) Interspar (1) iskola (11) járulékos veszteség (1) játék (2) javítás (6) jótékony (3) kémény (1) kerékpár (7) kertváros (4) kézilabda (4) kiállítás (4) költségvetés (2) koncert (6) könyvtár (2) környezet (1) közbiztonság (10) közigazgatás (1) közlekedés (56) közmeghallgatás (1) közmű (1) közösség (28) közszolgáltatás (13) közvilágítás (3) kultúra (10) lakosság (29) LED (2) LMP (1) lőtér (2) M7 (1) március 15 (1) megemlékezés (1) megye (1) minaret (1) MKKP (1) Modern Városok (1) motor (1) mozgás (2) negatív (73) NUTS (1) Ófalu (1) oktatás (2) önkormányzat (63) orvos (1) Óváros (1) óvoda (2) pályázat (4) parkolás (1) párt (1) pénz (26) Petőfi (1) piac (5) podcast (72) polgármester (2) polgárőrség (4) politika (16) posta (2) pozitív (56) rádió (1) rendőrség (7) RVK (1) sport (9) statisztika (2) számtan (1) szelektív (1) szemét (13) Szent István (2) szja (3) szociális központ (1) szomszéd (2) szórakozás (6) tábor (1) turisztika (1) tv (1) újság (5) út (11) vállalkozás (2) vásár (4) vasút (7) vekop (2) víz (9) vízelvezetés (1) weblap (23) weboldal (2) záportározó (1) zene (5) Címkefelhő